Direct een
afspraak maken
Verwerkingsproblematiek, acceptatie, prikkelverwerking/emoties
Verwerkingsproblematiek

Wanneer je te maken krijgt met een oncologische diagnose komt er veel op je af. Onzekerheden, vragen, een medische molen van behandelingen kunnen allen een rol spelen bij de beleving van je ziekteproces. Ook het omgaan met bijkomende emoties zoals angst, frustratie, somberheid en de reactie van de omgeving hierop zijn factoren die naar boven kunnen komen. In eerste instantie is er vaak de schok van de diagnose en het doorlopen van een behandeltraject in het ziekenhuis. We gaan in een overleefstand een 'vechtmodus' om deze moeilijke periode door te komen. Vaak komt pas later de psychische/emotionele impact op je af, hoe je de periode doorgemaakt hebt en ook omtrent de prognose richting de toekomst. Bij dit soort vraagstukken, maar ook in het weer vinden van een binnen je grenzen haalbare kwaliteit van leven en zingeving, kun je bij onze psycholoog terecht voor aanvullende ondersteuning.

Ook bij de oncologische patiënt die helaas in de palliatieve fase zit, kan een psycholoog een belangrijke rol vervullen in het begeleiden/bespreekbaar maken van vraagstukken/belemmeringen waar een patiënt mogelijk tegenaan loopt om samen te zoeken naar een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven. Hierin wordt vaak multidisciplinair gewerkt en gekeken patiënt specifiek wat nodig is voor de patiënt. Denk aan de psycholoog, ergotherapeut, diëtiste en of fysiotherapeut.

Acceptatie

Het is vaak moeilijk te bevatten dat je ziekte je leven zodanig op zijn kop zet, dat je ook op de lange termijn met restklachten kan blijven zitten, zoals vermoeidheid, verminderde spierkracht, pijnklachten of andere klachten. Als je verder in je proces bent kan je wellicht merken dat mensen minder gaan vragen naar hoe het met je gaat, of zelfs teruggeven dat je er weer goed uit ziet, dat je geluk hebt gehad ed. Terwijl het voor jezelf nog niet klaar is, of je weet dat je niet meer beter kan worden. Echter Intern kan er nog veel onrust zijn hoe nu verder met de verminderde energie die je hebt nu je medische behandeltraject achter de rug is, de weg naar herstel en dat de dingen die je altijd deed soms niet meer kunnen zoals voorheen. Dit kan soms best lastig zijn om zomaar naast je neer te leggen en te accepteren dat het nu is zoals het is.

Ook in dit stuk van je herstel kan onze psycholoog je bij staan in het omgaan met de energetische grenzen die je tegenkomt en hoe je hierin kan leren wat milder voor jezelf te zijn. 

Prikkelverwerking/emoties

Tijdens en na afloop van je medische behandeling kan het zijn dat je gaat merken dat je minder kan hebben, dat je sneller overprikkeld raakt en emotioneel wordt.

Dit kan onder andere te maken hebben met de verandering in prikkelverwerking door medische behandelingen zoals chemotherapie of hormoontherapie vaak in combinatie met bijkomende stress die kan ontstaan vanwege vermoeidheid, ervaren onzekerheden, machteloosheid, angsten, boosheid en andere emoties die betrekking hebben op je gevoel. 

Ook als de medische behandelingen al ‘ langere tijd’  geleden zijn kunnen er nog problemen zijn in de verwerking van prikkels. We zien vaker terug dat mensen zeker na de chemotherapie soms last hebben van geheugen- en concentratieproblemen. Je brein kan minder hebben en verwerken dan voorheen. Dit wordt het zogenaamde 'chemobrein' genoemd. Problemen met denken gaan vaak samen met andere klachten, bijv. vermoeidheid, angst of depressie. Vaak ontstaan er emoties als onzekerheden, angsten, boosheid ed. die betrekking hebben op een gevoel van machteloosheid. Betreft prikkelverwerking en klachten zoals een chemobrein, zijn handvaten voor. Denk aan voldoende rust en slaap, zorg voor voldoende lichaamsbeweging, concentreer je op een taak tegelijk. Vertel je familie, vrienden en collega's over je klachten. Als ze begrijpen wat er aan de hand is, zullen ze er beter mee omgaan en jou beter kunnen helpen. 

Bij al deze ervaringen en wellicht vragen die je hebt hoe hier mee om te gaan, kan onze psycholoog je begeleiden om een betere balans te vinden in jezelf en in contact met je omgeving. 


Naasten
Ook voor de omgeving en/of de naasten kan het belangrijk zijn betrokken te worden bij deze processen. Ook voor degene die naast je staan is het een moeilijke tijd. Ze willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe, daarbij is het onder woorden brengen wat je dan precies nodig hebt en hoe iemand je kan helpen soms moeilijk. Ook hierbij kan de psycholoog helpen om woorden te vinden en/of onder woorden te brengen wat je precies voelt en aan te geven wat je nodig hebt in het contact met je naasten en omgeving.

Behandelingen


Direct een afspraak maken